Bezár a legendás Jégbüfé a budapesti Ferenciek terén. Saly Noémi muzeológus segítségét kértük, hogy a Rákosi-korszak óta máig működő intézmény jelentőségét, történetét megértsük; a muzeológus pedig a mi segítségünket kérte, ha már odamegyünk riportozni. Hátha van valami, amit amúgy kidobnának, de a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum számára érték lehet. Igaz win-win szitu kerekedett: a Jégbüfé üzletvezetője, Papp Antalné érdeklődésünkre nyitottnak mutatkozott, úgyhogy a jelek szerint a Jégbüfé régi marcipángépei nem a szeméttelepre, hanem a múzeumba kerülnek. Riportunk a 63 év után megszűnő, legendás cukrászati talponállóról.
2015. augusztus 27. 12:34
p
0
0
38
Mentés
Stumpf András
Mélabúsan forognak nyolcvanas évek elmaradhatatlan vendéglátóipari kellékei, a krómozott, lámpás ventilátorok a Jégbüfében ezen a napos délelőttön. A személyzet viszont tényleg pörög a pult mögött, ahogy mindig. Itt ugye nem hoznak ki semmit: előbb ki kell választani a süteményt, aztán a másik oldalon sorban állni és fizetni, és csak utána adják ki a sütit, a kávéért meg a pult végéhez kell járulni.
A személyzeten semmi nyoma a szomorúságnak, a megszokott határozottsággal terelik, hajcsárkodják a vendégeket. Van dolguk bőven: harmincan-negyvenen is toporognak a szintén nyolcvanas évekből itt maradt miliőben. A zárás Origo által kedden megszellőztetett híre üzletileg jót tett az utolsó néhány napnak. „Érezhetően emelkedett a forgalom” - mondja a Mandinernek az üzletvezető, Papp Antalné, így aztán mégsem arra hajtanak, hogy kiárusítsák a készletet: termelnek rendesen, ahogy máskor is. Utoljára tehát szombaton, 2015. augusztus 29-én kaphat hagyományos, jégbüfés süteményeket a belváros népe a Ferenciek tere 10-es szám alatt. Több mint 63 év után vége a legendának.
Amikor még újszerű volt a Jégbüfé
Ami meg a legenda születését illeti: a pontos dátum 1952. május 28., szerda. A Népszava legalábbis akkor adott hírt arról, hogy a Felszabadulás téren megnyílt a Jégbüffé – akkor még így, két f-fel – amely újszerű süteményeket kínál, ráadásul különleges hűtőberendezése is van.
Nos, már régóta nem az újszerűség volt a hely vonzereje, s amint Tillmann Hanna három évvel ezelőtti remek Jégbüfé-történeti cikkéből kiviláglik, a hűtőberendezéssel is akadtak olykor gondok – az ötvenes évek végén fagylaltmérgezést kaptak az itt vásárlók, a valódi jéggel hűtött fa szekrények ugyanis a pincében voltak, a pince meg tele volt patkányokkal. Valószínűleg patkányméreg került a fagyiba, ez okozta a tömeges mérgezést.
Az efféle apró malőrök sem feledtethetik azonban, hogy egy olyan hely zár most be, ahol cukrászlegendák dolgoztak, akik még a háború előtti világból mentették át a tudásukat. Igaz, puccos helynek eleinte sem számított a Jégbüfé: az ötvenes években, amikor a munkásosztályt kellett gyorsan és tömeges méretekben élelmezni, sorra nyíltak a talponállós büfé-kocsmák, népbüfék. Ha már a trend ez volt, a híres Papp Bandi bácsi kitalálta a Jégbüfé nevet – a Mátyás Pince főnöke volt ő, ráadásul a brassói aprópecsenye megalkotója is állítólag. Bori István pedig, a névadótárs, az ötvenes évek végén kijutott a brüsszeli világkiállításra – ekkor találták ki a somlói galuskát is, meg a gyümölcsös tortákat, amelyeket hazatérve árultak aztán a Jégbüfében is.
Bori igazgatósága alatt már ott dolgozott a hírneves Szabó Pál, akinek keze alatt a jelenlegi üzletvezető is dolgozott még. Papp Antalné 1986-ban került először a Jégbüfébe: akkor még a Taverna Vendéglátó Vállalat volt a tulaj, némi kitérő után 1998-ban ment oda vissza Szabó alá üzletvezető-helyettesnek, mígnem, Szabó nyugdíjba menetele után, 2002-ben az üzletvezetői feladatokat is átvette. A folytonosság, a hagyomány tehát nem csak a külcsínt érinti itt, a Jégbüfében.
Eleinte, az ötvenes években egyébként csak egy kis sarok volt a hely, évtizedekkel később nőtt mai méretére, de nem a méret volt a lényeg, hanem a szolgáltatás: egészen a hatvanas évek végéig például csak itt lehetett télen is fagyit kapni Budapesten. (Napi 60-70 kilónyit ilyenkor is eladtak, nyáron persze sok mázsa fogyott.)
A törzsvendégek a fontosak
Fagyi most is van, de az ma már mindenhol kapható. Macaront viszont hiába keresünk itt. Volt az is, nem vetettek el minden trendi újdonságot a Jégbüfében sem, de az utolsó napokra inkább nem készítenek. „Most az a fontos, hogy a törzsvendégek megkapják a hagyományos ízeket” - mondja az üzletvezető. Azokból pedig van itt bőven. És viszonylag olcsón. Belvárosi árakhoz képest mindenképp. A francia krémes 230, a bécsi krémes 300, a lúdláb torta 320, a túrós szelet pedig 400 forint. Ezeket egyébként nyugodtan ajánljuk az utolsó rohamra készülőknek. A Rotschild piskóta vagy a Piramis is rendben van, de a málnahabos süti sem rossz. Még a pogácsa sem az a fajta aluljárós, gyors sütésű, 90 százalék levegőből, 7 százalék vegyszerből (a maradék három százalék hatalmas talány) összetákolt valami, amely ha kihűl, rögtön elárulja magát: hogy ugyanis emberi fogyasztásra alkalmatlan. Csak általában nem hűl ki, a zacsiból gyorsan megeszi mindenki, így aztán a turpisság nem derül ki sosem.
„800-1000 forintos süteményárakkal könnyen lehetne bérelhető helyiséget találni. De az már nem a Jégbüfé lenne” - így az üzletvezető. Ezzel utal arra a jogvitára is, amely köztük és az önkormányzat között dúlt évekig: a jégbüfések ugyanis nem engedték emelni a bérleti díjat, így tudták fenntartani a környékhez képest olcsó sütiárakat és a hely jellegét is.
„Rózsika néni a fájós lábával, botjával bement, ilyen enyhe luxust még ő is megengedhetett magának. Ez a kategória sehol nem lesz már meg a Belvárosban.” Ezt már Saly Noémi muzeológus mondja a Mandinernek - neki egyébként a bécsi krémes és a túrós szelet a kedvence a Jégbüféből. Saly most igyekszik menteni a még menthetőt: a Mandiner közbenjárásával felvette a kapcsolatot az üzletvezetéssel, hogy amit lehet, elhelyezhessen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Papp Antallné érdeklődésünkre nyitottnak is mutatkozik, régi marcipángépeket ajánl fel. Felhívjuk Saly Noémit. Örül. Papp Antalné is. Mi is.
Mégis, a zárás hírére az ember hajlamos igazat adni Békés Mártonnak és Böcskei Balázsnak, akik idén megjelent könyvükben („Ki!”) arról írnak, hogy a budapestiek elveszítik a Belvárost. Itt éppen ez történik. A vásárlók 70-80 százaléka magyar volt itt. A törzsvendégek közül egy éltesebb hölgy be is számol arról, hogy férjével, amikor az udvarolt neki, mindig itt találkoztak. Fővárosi szállóige lett a „Találkozzunk a Jégbüfénél”: a hely olyasmi, mint Budán, az egykori Moszkva téren az óra. Volt. Itt még az ízek is visszahozzák a fiatalságot – harminc éve nem változtak a törzskínálat receptjei. Aki szereti, éppen ezt szereti a Jégbüfében. Aki nem, éppen ezért nem.
Papp Antalné
Jönnek az arabok
Az üzlet '84-ben befejeződött felújítása óta látható viszonylagos változatlanság is a törzsközönség igényeit szolgálta. Talponállóként szokták meg, ráadásul többen is elférnek így a pénztár előtti sorban, mintha teleasztalozták volna a büfét. Azért felvetődött, hogy átépítik, felújítják a helyet, de 5-10 éve tudni lehet, hogy az önkormányzat eladja a Párizsi Udvart, amelyben a helyiség található, erre tehát ezért nem költöttek már.
A múlt év nyarán indult, többfordulós nemzetközi pályázaton aztán a Párizsi Udvart a Párizs Property Kft. vásárolta meg a belvárosi önkormányzattól. Amint az MTI is beszámolt róla, a céginformáció adatai szerint a projektcéget múlt év február végén 500 ezer forinttal alapította egy Belize-ben bejegyzett cég, majd csatlakozott hozzá márciusban egy Abu Dhabi-i illetékességű magánszemély. A jegyzett tőkéjét időközben 3 millió forintra emelték, a tulajdonosa pedig ez év április óta a budapesti illetőségű Ayesh Majdi.
A februárban aláírt tervezési szerződést a menedzsmentjogokat gyakorló Mellow Mood cégcsoport képviselői, Szamír Hamdán és Zuhair Avad, valamint a pályázaton nyertes Archikon Kft. ügyvezető tulajdonosa, Nagy Csaba építész jegyzi. Szálloda lesz a Párizsi Udvarból is.
Azért a jégbüfések nem adják fel: a tulajdonos, aki egyébként magyar és a Kugler család sarja, keresi a belvárosi helyet, ahol újra megnyithatnak egy-két éven belül. Addig is marad a budai Jégbüfé annak, aki megfizethető és nem rossz minőségre vágyik – a Lövőház utca és a Fény utca sarkán található boltot (ahol hagyományellenesen asztalok is vannak!) már azért nyitották, mert tudták, hogy eladósorba kerül a belvárosi épület.
A bennszülött, őslakos belvárosiaknak viszont pechjük van: a turistaparadicsom elleni háborúban végvárat veszítenek el a hétvégén.
Szeretettel várunk minden konzervatív értékrendű vagy a konzervatív értékrendre kíváncsi, a világ és a hon ügyeiben eligazodni kívánó polgárt. Szalai Zoltán írása.
Elisabeth arról beszélt, Németországban nem kérdezik meg tőled, hogy egyetértesz-e azzal, hogy drag queenek olvassanak fel az óvodában. „De itt, Magyarországon Orbán Viktor folyamatosan megkérdezi az embereket. Ennél több demokrácia már nem is lehetséges.”
Kampányhajrá Dombóváron, illetve Tolna vármegye 2. számú egyéni választókerületében, az esélyes jelölt a fideszes Csibi Krisztina. Bár előrehozott választást követel, ezen a voksoláson a Tisza Párt nem indul. A Mi Hazánk Dúró Dórát, a Demokratikus Koalíció Takács Lászlót indítja. Riport.
Lendvainak vastag az a bizonyos bőr az arcán, lerázza magáról az újabb szégyent és folytatja az aljas, személyeskedő, kétszínű áskálódást, ahogy egy jó bolsevikhez illik.
A magyargyűl9lő zsideszmaffia és bábjai, orbán, matolcsi inkább milliárdokért épít stadionokat a nemlézető magyar focinak, 100 milliókért vesz zongorákat, hegedűket
Amelyik népnek nincs múltja, hagyományai, annak jövője sincs
Mindent tönkre kell tenni ami a moslékzabáló magyarok kultúrájáróhoz tartozik
orbán, rákosi legjobb tanítványa már túlnőtt mesterén, még azt is bezúzza amit rákosi is engedett